Przejdź do głównej zawartości
Zachciało mi się bułeczek drożdżowych z budyniem, poszperałam trochę w necie i znalazłam, drożdżowe bułeczki z dodatkiem proszku do pieczenia.W przepisie było całe opakowanie, ale ja dałam 1 łyżeczkę.[Kiedyś już robiłam drożdżowe z proszkiem do pieczenia -klik,ale to przez przypadek do ciasta wsypałam proszek do pieczenia zamiast cukru waniliowego.].W tych bułeczkach trochę też co nieco pozmieniałam ilość innych składników.
Nadzienie
- 1 opakowanie budyniu waniliowego ( na 500 ml mleka) [ u mnie 1 budyń toffi i 1 czekoladowy]
- 5 łyżek cukru [ dałam 12 łyżek]
- 300 ml mleka [dałam 500 ml]
Z podanych składników ugotować budyń. Pozostawić do wystygnięcia
Ciasto
- 250 ml mleka
- 20 g cukru
- 500 g mąki
- 1 paczuszka proszku do pieczenia [dałam 1 łyżeczkę]
- 1 żółtko [1całe jajko]
- 85 g oleju [70 g ]
- szczypta soli
- 20 g drożdży świeżych
Z mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i ok. 5 łyżek mąki przygotować rozczyn.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.Po tym czasie dodać resztę mąki,cukru, sól, jajko.Dokładnie zagnieść ciasto.[Do naczynia miksującego thermomiksa wsypać 1 łyżeczkę cukru,5 łyżek mąki dodać drożdże i mleko, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 2.Dodać jajko, olej , sól i mąkę, wyrobić 3 min/interwał.]Odstawić do ponownego wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Z jednej strony położyć nadzienie, a z drugiej zrobić nożem kilka nacięć i zwinąć. Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.
pycha
OdpowiedzUsuńDrożdżówki najlepsze na wszystko. Te wyglądają na wyjątkowo puszyste.
OdpowiedzUsuń