Choinki piernikowe


Te choinki robiłam co prawda w zeszłym roku,ale zapomniałam wstawić post na bloga, tak więc jest dopiero teraz.Takie choinki są świetną ozdobą na stole i są smaczne.Polecam.
Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 kostki masła
  • 1 szkl. miodu
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
Lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 białko z jajka
Dodatkowo:
  • foremki w kształcie gwiazdek różnej wielkości
Masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie dodać miód i syrop klonowy i miksować do połączenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika oraz jajkiem. Następnie wlać przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrobić ciasto, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wycinać ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości. Wykrojone ciasteczka układać na natłuszczonej foremce i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut.
LukierW misce miksera ubić białko na sztywno pianę a następnie dodawać stopniowo cukier puder.
Wystudzone choinki dekorować, łącząc ze sobą za pomocą płynnego lukru nakładanego na środek ciasteczka i przykrywanego kolejnym od największego do najmniejszego. Najmniejszą gwiazdkę umieścić na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru.


Komentarze