Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 0,5 kostki masła
- 1 szkl. miodu
- 5 łyżek syropu klonowego
- 1 szkl. cukru pudru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
Lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 białko z jajka
Dodatkowo:
- foremki w kształcie gwiazdek różnej wielkości
Masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie dodać miód i syrop klonowy i miksować do połączenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika oraz jajkiem. Następnie wlać przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrobić ciasto, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wycinać ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości. Wykrojone ciasteczka układać na natłuszczonej foremce i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut.
LukierW misce miksera ubić białko na sztywno pianę a następnie dodawać stopniowo cukier puder.
Wystudzone choinki dekorować, łącząc ze sobą za pomocą płynnego lukru nakładanego na środek ciasteczka i przykrywanego kolejnym od największego do najmniejszego. Najmniejszą gwiazdkę umieścić na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.