Ryż jaśminowy ma lekko słodki zapach, który przypomina woń miodu i jaśminu. Poza charakterystycznym aromatem wyróżnia go śnieżnobiały kolor. Używany jest głównie do potraw mięsnych, ale także warzywnych i dań na słodko. Jego zastosowanie jest wszechstronne.Ja akurat miałam ryż jaśminowy biały Bio Polskie Młyny .Bardzo fajne opakowanie ryżu, strunowe zamknięcie pozwala na zamknięcie otwartej torebki , wtedy mamy pewność , że ryż nam się nie rozsypie. Ryż jaśminowy wykorzystałam do racuszków, idealne na śniadanie, kolację lub podwieczorek.
- 100 g ryżu jaśminowego Polskie Młyny
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki
- 1-2 jabłka
- cynamon [wg własnego gustu]
Pycha ;-D
OdpowiedzUsuń