Racuchy ryżowe z jabłkiem i cynamonem



Ryż jaśminowy ma lekko słodki zapach, który przypomina woń miodu i jaśminu.  Poza charakterystycznym aromatem wyróżnia go śnieżnobiały kolor. Używany jest głównie do potraw mięsnych, ale także warzywnych i dań na słodko. Jego zastosowanie jest wszechstronne.Ja akurat miałam ryż jaśminowy biały Bio Polskie Młyny .Bardzo fajne opakowanie ryżu, strunowe zamknięcie pozwala na zamknięcie  otwartej torebki , wtedy mamy pewność , że ryż nam się nie rozsypie. Ryż jaśminowy wykorzystałam do racuszków, idealne na śniadanie, kolację lub  podwieczorek.


  • 100 g ryżu jaśminowego Polskie Młyny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1-2 jabłka 
  •  cynamon [wg własnego gustu] 
Ryż ugotować ciut dłużej niż wg przepisu. Ugotowany ryż wystudzić.Jajka wymieszać z cukrami np.rózgą lub widelcem.Następnie dodać śmietanę. Stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia i cynamon , a na końcu dodajemy ryż i jabłka (obrane i starte na tarce o dużych oczkach). Dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać porcję ciasta i smażyć placuszki na wolnym ogniu. 



Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.