Pierogi z grzybami

Pierogowo u mnie się zrobiło . W niedzielę były smażone, a dziś gotowane .Pierogi na Wigilię u nas są obowiązkowo i gotowane i smażone.Pierogi można w sumie zrobić wcześniej i zamrozić, a potem wystarczy tylko je ugotować.Moje pierogi robione tak na szybko, cebulka nawet za mocno mi się przypiekła, ale jak była chęć na pierogi to i nawet taka cebulka nie przeszkadzała.
  • 500 g mąki 
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 280 ml ciepłej wody
  • dowolne nadzienie [ u mnie grzyby ]
Mąkę przesiać do miski,dodać sól ,wlać olej i stopniowo wlewać wodę. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. [Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać olej i mąkę, wyrobić 1 min/interwał.] .Odstawić na 10 minut przykryte ściereczką.Ciasto rozwałkować cienko i wykrawać kółka . Nałożyć na nie farsz i zlepić brzegi.Gotować w garnku np Ambition w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną (ok.3 minuty).Podawać polane np.zeszkloną cebulką.

Święta z dbałością

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.