- 300 g mąki szymanowskiej Polskie Młyny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (można dodać 1/2)
- szczypta soli
- 160 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 150 g rozpuszczonego masła lub margaryny
- 170 ml mleka
- 2 jajka
- dowolne nadzienie [ u mnie masa makowa z białego maku]
Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać.Do drugiej miski wlać wszystkie składniki mokre, jajka rozmieszać z mlekiem za pomocą rózgi lub miksera, dodać rozpuszczone masło, wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych, niedbale wymieszać łyżką. Mogą być grudki i nierówności.Do foremek wysmarowanych masłem i posypanych mąką, nakładać po łyżce ciasta muffinkowego , na o łyżkę nadzienia i przykryć resztą ciasta.Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec 25 minut Po upieczeniu zostawić na kilka minut w formie, a potem wyjąć i studzić na kratce.Dowolnie udekorować.
Coś dla mnie ;-D
OdpowiedzUsuń