- 50 g parmezanu, pokrojonego na kawałki[ dałam płatki drożdżowe]
- 200 g selera naciowego
- 250 g marchewki
- 100 g cebuli
- 100 g pomidorów
- 150 g cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 50 g grzybów, świeżych
- 1 liść laurowy
- 6 gałązek mieszanych ziół, świeżych ( bazylia, szałwia, rozmaryn), tylko liście
- 4 gałązki pietruszki, świeżej
- 120 g soli morskiej, gruboziarnistej
- 30 g białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.Pociąć wszystkie warzywa na kawałki, włożyć je razem z ziołami do naczynia miksującego, rozdrobnić 10 s/obr.7.Dodać sól, wino i oliwę z oliwek, gotować 40 min/Varoma/obr. 2, na pokrywę naczynia miksującego zamiast miarki postawić koszyczek.Zdjąć koszyczek, dodać parmezan [płatki drożdżowe], założyć miarkę, zmiksować 1 min/obr. 10. Przełożyć do słoiczków, zakręcić, pozostawić do ostygnięcia.Po ostudzeniu, przechowywać w lodówce.
Fajne ;-D
OdpowiedzUsuń