Rogaliki ekspresowe

Skusiły mnie co prawda inne rogaliki,ale że nie nie miałam twarogu zrobiłam z innego przepisu.Proste i szybkie do zrobienia,a co najważniejsze smaczne, nawet na drugi dzień.Polecam.
  • 20 g drożdży
  • 250 g  gęstej śmietany 18% 
  • 1 kostka masła
  • 400 g mąki [ u mnie wyszło ciut więcej]
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • dowolne nadzienie [ u mnie krem czekoladowy]
Pokrojone na kawałki zimne masło utrzeć razem z cukrem w naczyniu thermomiksa 6 sek/obr. 6.Dodać resztę składników na ciasto i wyrobić 3 min/ interwał.Wyłożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 4 części.Następnie 1 część ciasta rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie i zwijać rogaliki.Tak samo postąpić z resztą ciasta.Uformowane rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem.Rogaliki piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.