Przejdź do głównej zawartości
Skusiły mnie co prawda inne rogaliki,ale że nie nie miałam twarogu zrobiłam z innego przepisu.Proste i szybkie do zrobienia,a co najważniejsze smaczne, nawet na drugi dzień.Polecam.
- 20 g drożdży
- 250 g gęstej śmietany 18%
- 1 kostka masła
- 400 g mąki [ u mnie wyszło ciut więcej]
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- dowolne nadzienie [ u mnie krem czekoladowy]
Pokrojone na kawałki zimne masło utrzeć razem z cukrem w naczyniu thermomiksa 6 sek/obr. 6.Dodać resztę składników na ciasto i wyrobić 3 min/ interwał.Wyłożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 4 części.Następnie 1 część ciasta rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie i zwijać rogaliki.Tak samo postąpić z resztą ciasta.Uformowane rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem.Rogaliki piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Pyszne! Smakowicie wygladaja!
OdpowiedzUsuń