Dzisiaj światowy dzień chleba i akcja prowadzona przez Zorrę. to i oczywiście chlebek musi być.Polecam bo jest pyszny i łatwy do zrobienia.
- 700 g mąki pszennej typ 500
- 300 g mąki pszennej typ 1850
- 2 łyżeczki soli
- 700 g ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- garść mieszanki siemienia lnianego, sezamu i słonecznika [nie dałam]
Do miski wsypać obie mąki, dodać sól i wodę. W kubeczku wymieszać drożdże z cukrem - odstawić na 10 minut.Następnie dodać do mąki. Wyrobić ciasto przez jakieś 5 minut. [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.]Przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.Blaszki keksówki posmarować olejem i przełożyć ciasto. Chleb posypać ziarnami i docisnąć je za pomocą zmoczonych wodą dłoni [ u mnie bez ziaren ].Zostawić do wyrośnięcia na jakieś kolejne 1,5 godziny - ciasto ma podwoić swoją objętość ,ale nie wyjść z blaszki.
Źródło -klik.
Twój chleb wygląda przepysznie. Dziękujemy za udział w Światowym Dniu Chleba.
OdpowiedzUsuńMoja żona zawsze przygotowuje niesamowite obiady.Jak się jej pytam skąd ma te przepisy na te obiady to odpowiada mi że z strony internetowej https://conaobiad.com.pl .
OdpowiedzUsuń