Zielone jabłuszko

Pyszne ciasto,pięknie wygląda.Możemy użyć innego koloru galaretki i będzie wtedy inne niż zielone jabłuszko.
Biszkopt
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa jabłkowa
  • 3 zielone galaretki agrestowe
  • 1 litr wrzątku
  • 5 dużych jabłek
Masa śmietanowa
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fixy
Polewa
  • 1/2 czekolady 
  • 1/4 szkl. mleka
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.Następnie ubijając dodawać kolejno żółtka. Do puszystej masy jajecznej przesiać mąki i wymieszać drewnianą łyżką – dokładnie ,ale delikatnie . [Założyć motylek w naczyniu Thermomiksa. Do naczynia wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać 6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać 6 min/obr. 4.Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 4 s/obr. 3. Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką].Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę . Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 20 minut – do suchego patyczka . Galaretki rozpuścić we wrzątku, dokładnie wymieszać.[Do naczynia Thermomiksa  wsypać galaretki , wlać wodę.Gotować 8min /90 °C/obr.2]..Odstawić do wystudzenia .Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Do tężejącej galaretki włożyć starte jabłka i dokładnie wymieszać. Stężoną, gęstą galaretkę z jabłkami wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt.Wstawić  do lodówki – do całkowitego stężenia. 
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. [Do naczynia thermomksa wlać śmietanę, dodać cukier i śmietanfix, ubijać 2min/obr.4. ].Gotową śmietankę wyłożyć na zastygniętą galaretkę z jabłkami.
Czekoladę rozpuścić , dodać mleko.Z płynnej masy czekoladowej na śmietanie za pomocą małej łyżeczki wykonać paseczki. Następnie patyczkiem do szaszłyków przeciągnąć w poprzek, raz w jedną a raz w drugą stronę.Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Komentarze

  1. A gdzie proszek do pieczenia w biszkopcie????
    Jaka wielkość blachy? Biszkopty z 3 jaj to raczej chyba blaszka niezbyt duża,bo wyjdzie bardzo cienki......

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.