Szybki chleb wieloziarnisty


Przerwa wakacyjna się skończyła i znów zaczęło się wspólne Wypiekanie na śniadanie .Propozycją do pieczenia był szybki chleb wieloziarnisty.Prosty i szybki do zrobienia i smaczny.Polecam.Razem ze mną chleb piekły:Matka Wariatka,,Kolorowy Talerz,Stare Gary .
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka sezamu
  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 ml letniej wody
Mąkę, sól, cukier i drożdże dokładnie wymieszać, zalać letnią wodą, wsypać ziarna i wymieszać do połączenia składników. [Ciasto będzie luźne i takie ma być]. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.Po 20 minutach ciasto wymieszać [nadal będzie luźne] i przełożyć do keksówki.Wierzch posypać ulubionymi ziarnami [ nie posypywałam] i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni, wstawić blaszkę z ciastem i piec 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 20-25 minut.Upieczony chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.





Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.