Ciasto
- 450 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 5 żółtek
- 250 g margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- powidła lub dżem do posmarowania placka
- 5 białek
- 4 jogurty naturalne [ 400 g każdy]
- 230 g cukru
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g wiórek kokosowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z odrobiną soli, stopniowo dodawać cukier ,ubić na sztywno.Dodać budynie i mąkę ziemniaczaną.Na koniec dodać jogurty ,wiórki koksowe i proszek do pieczenia,delikatnie wymieszać.[Do naczynia thermomiksa założyć motylek, wlać białka z odrobinę soli i ubić 4 min/obr.4. Ubitą pianę przełożyć do miski, a do naczynia włożyć jogurty, cukier, budynie, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wiórki wymieszać z pomocą kopystki 2 min/obr.5.Przełożyć do miski z ubitymi białkami i delikatnie wymieszać kopystką].
Wylepione ciasto w formie posmarować powidłami , następnie wylać masę jogurtowo- kokosową a na wierzch zetrzeć na grubej tarce drugą część ciasta .Piec około 50 min w 180°C.
Cudne ciasto ;-D
OdpowiedzUsuńA co jak się nie ma termomiksa.
OdpowiedzUsuńJuż dodałam w opisie, jak zrobić bez thermomiksa.
UsuńZamierzam upiec. Jaka wielkość formy?
OdpowiedzUsuń