Styropian czyli sernik z jogurtów greckich

Takie serniki na jogurtach albo na śmietanie są bardzo smaczne, na blogu już jest kilka przepisów.Polecam.
Ciasto

  • 450 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru 
  • 5 żółtek 
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • powidła lub dżem do posmarowania placka
Masa jogurtowo-kokosowa
  • 5 białek 
  • 4 jogurty naturalne [ 400 g każdy]
  • 230 g cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać .Margarynę pokroić na kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka  i zagnieść ciasto.[Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka oraz pokrojoną na kawałki margarynę włożyć do naczynia thermomiksa  i wyrobić ciasto 3 min/ interwał].Ciasto podzielić na dwie części.Jedną część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki, drugą wylepić dno dużej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Białka ubić z odrobiną soli, stopniowo dodawać cukier ,ubić na sztywno.Dodać budynie i mąkę ziemniaczaną.Na koniec dodać jogurty ,wiórki koksowe i proszek do pieczenia,delikatnie wymieszać.[Do naczynia thermomiksa  założyć motylek, wlać  białka z odrobinę soli i ubić 4 min/obr.4. Ubitą pianę przełożyć do miski, a do naczynia włożyć jogurty, cukier, budynie, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wiórki wymieszać z pomocą kopystki 2 min/obr.5.Przełożyć do miski z ubitymi białkami i delikatnie wymieszać kopystką].
Wylepione ciasto w formie posmarować powidłami , następnie wylać masę jogurtowo- kokosową a na wierzch zetrzeć na grubej tarce drugą część ciasta .Piec około 50 min w 180°C.
Źródło-klik.

Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.