Schab chrzanowy

Pyszne mięsko na kanapki.
  • 1 kg schabu, szynki lub karkówki
  • 5 jagód jałowca
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 - 10 g soli gruboziarnistej
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 ½ łyżeczki musztardy
  • 1 ½ - 2 łyżeczki chrzanu, tartego
  • 1500 g wody
Do naczynia miksującego wsypać jałowiec, dodać czosnek, ziele angielskie, sól, goździki, liście laurowe, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn i cukier, zmiksować 20 s/obr. 6.
Dodać musztardę i chrzan, wymieszać 5 s/obr. 2. Powstałą marynatę przełożyć z naczynia miksującego do dużej miski, umieścić w niej schab i dokładnie natrzeć mięso marynatą, zawinąć szczelnie w folię spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 30 min lub na noc. Schab umieścić w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 60 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma. Mięso pozostawić w folii do całkowitego ostygnięcia.
Schab kroić w 5 mm plastry, podawać na zimno jako dodatek do chleba.


Komentarze