Pałki kurczaka pieczone z ziemniakami

Lubię takie dania jednogarnkowe, nie trzeba stać przy garnkach i pilnować czy coś się nie przypali czy wykipi.
  • 10 pałek z kurczaka
  • kilka ziemniaków
  • 1-2 marchewki
  • 1 cebulka
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
Ketchup wymieszać z miodem i przyprawami oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Do przygotowanej marynaty włożyć pałki i odstawić do lodówki na min. 2 godziny.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, posypać doprawić solą, pieprzem i przełożyć do naczynia żaroodpornego, na warstwie ziemniaków ułożyć pokrojoną marchewkę, cebulkę oraz pałki z kurczaka, skropić całość pozostałą marynatą.Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę.

Komentarze