Kotlety kalafiorowo-ryżowe

Szybki, bezmięsny obiadek.Pyszne kotleciki z chrupiącą panierką.
  • 1 niewielki kalafior
  • 100 g ryżu białego
  • 2 marchewki 
  • 1 cebulka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz
  • przyprawa do gyrosa
  • bułka tarta lub panierka panko do obtaczania kotletów

Kalafiora podzielić na różyczki, umyć i ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie. Następnie przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Ryż ugotować, ostudzić.Cebulę obrać i pokroić w kostkę,marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.Cebulę lekko zeszklić, dodać marchewkę i chwilkę razem przesmażyć.Do kalafiora wbić jajko, dodać ryż, cebulę z marchewką, mąkę i bułkę tartą. Wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku.Patelnię rozgrzać, w tym czasie formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej[ u mnie panierka panko ] i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Komentarze