Pieczywo z makiem , no i jest chleb z makiem, u mnie jak zwykle chlebek krojony na gorąco, po prostu muszę na gorąco od razu spróbować .
Składniki na 1 bochenek:- 40 g maku
- 650 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 50 g masła, o temperaturze pokojowej lub roztopionego
- 1 łyżeczka cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 375 ml mleka, o temp. pokojowej
- 1 średnie jajko, rozkłócone
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i kilka łyżek mleka.Wymieszać i odstawić na kilka minut.Do większej miski wsypać mąkę, mak, sól.W mące zrobić dołek, wlać resztę mleka, masło, jajko i zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i nie klejące. [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.]Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką lnianą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować w podłużny bochenek, umieścić w keksówce wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Keksówka powinna być do połowy pełna. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia, a następnie chleb posmarować mlekiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę i piec dodatkowe 20 - 30 minut w 200°C. Wystudzić na kratce.
Źródło-klik.
Dawno nie jadłam takiego chleba.
OdpowiedzUsuńChlebką z makiem nie jadłam.
OdpowiedzUsuń