Chleb z makiem

Pieczywo z makiem , no i jest chleb z makiem, u mnie jak zwykle chlebek krojony na gorąco, po prostu muszę na gorąco od razu spróbować .
Składniki na 1 bochenek:
  • 40 g maku
  • 650 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g masła, o temperaturze pokojowej lub roztopionego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 375 ml mleka, o temp. pokojowej
  • 1 średnie jajko, rozkłócone
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i  kilka łyżek mleka.Wymieszać i odstawić na kilka minut.Do większej miski wsypać mąkę, mak, sól.W mące zrobić dołek, wlać resztę  mleka, masło, jajko i zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i nie klejące. [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.]Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką lnianą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować w podłużny bochenek, umieścić w keksówce wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Keksówka powinna być do połowy pełna. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia, a następnie chleb posmarować mlekiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę i piec dodatkowe 20 - 30 minut w 200°C. Wystudzić na kratce.
Źródło-klik.

Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.