Chleb pszenny na podmłodzie

Chlebek na podmłodzie, prosty do zrobienia.
Podmłoda :
  • 200 g mąki pszennej typ 750
  • 200 ml letniej wody
  • 5 g świeżych drożdży
Ciasto :

  • cała podmłoda
  • 450 g mąki pszennej typ 750
  • 200 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oleju

Podmłoda :
Do miski włożyć rozdrobnione drożdże,mąkę i wodę i dokładnie wymieszać.
Miskę zakryć ściereczką i zostawić wszystko na około 10 godzin w temperaturze pokojowej.
Po upływie tego czasu drożdże wymieszać z solą.
Ciasto właściwe :
Podmłodę przełożyć do misy robota z hakiem, dodać drożdże wymieszane z wodą i solą oraz wsypać mąkę.Wszystko wyrabiać 5 minut a potem wlać olej i wyrabiać kolejne 3 - 5 minut.
Garnek ceramiczny [ u mnie blaszka keksówka]wyłożyć papierem do pieczenia, do naczynia włożyć ciasto, oprószyć mąką i przykryć ściereczką.Ciasto zostawić do wyrośnięcia.Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nastawić piekarnik na 220 stopni.
Gdy piekarnik się zagrzeje wstawić naczynie z wyrośniętym ciastem i piec chleb przez 45 minut.
Po upieczeniu wyjąć chleb z garnka i zdjąć papier i na koniec wystudzić chleb na kratce.
Źródło-klik.

Komentarze