![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEZIYebgcMZFd9UD1elCf5gtTelzpdha240shi_g9Eb0So_oCEDczyMizR06dQLDaozHTssVbsfiE41BNTuIxNEgCA2fT2xaC4SO_ozEcJPUMZEEpPsAwxQAOn4AKP6-Axd2pC2OqtxT04/s640/70168101_2460205694067545_7924399872994705408_n.jpg)
Podmłoda :
- 200 g mąki pszennej typ 750
- 200 ml letniej wody
- 5 g świeżych drożdży
Ciasto :
- cała podmłoda
- 450 g mąki pszennej typ 750
- 200 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 5 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oleju
Podmłoda :
Do miski włożyć rozdrobnione drożdże,mąkę i wodę i dokładnie wymieszać.
Miskę zakryć ściereczką i zostawić wszystko na około 10 godzin w temperaturze pokojowej.
Po upływie tego czasu drożdże wymieszać z solą.
Ciasto właściwe :
Podmłodę przełożyć do misy robota z hakiem, dodać drożdże wymieszane z wodą i solą oraz wsypać mąkę.Wszystko wyrabiać 5 minut a potem wlać olej i wyrabiać kolejne 3 - 5 minut.
Garnek ceramiczny [ u mnie blaszka keksówka]wyłożyć papierem do pieczenia, do naczynia włożyć ciasto, oprószyć mąką i przykryć ściereczką.Ciasto zostawić do wyrośnięcia.Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nastawić piekarnik na 220 stopni.
Gdy piekarnik się zagrzeje wstawić naczynie z wyrośniętym ciastem i piec chleb przez 45 minut.
Po upieczeniu wyjąć chleb z garnka i zdjąć papier i na koniec wystudzić chleb na kratce.
Źródło-klik.
Źródło-klik.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzFxeSZLhYA7LV4dDimoLg5c7tIAJNFQ5IkJ5dmDVPJfR2NU6LTUvXSXxUPGWEuPGQWPuWlDeyDwTKqJomVcH9rebZ6bwFXJwQrBCOCVVsKcG4LvzpCKpmYOF8gwxWRwIvzb7rDVy1UDD_/s640/70168101_2460205694067545_7924399872994705408_n.jpg)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.