Podmłoda :
- 200 g mąki pszennej typ 750
- 200 ml letniej wody
- 5 g świeżych drożdży
Ciasto :
- cała podmłoda
- 450 g mąki pszennej typ 750
- 200 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 5 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oleju
Podmłoda :
Do miski włożyć rozdrobnione drożdże,mąkę i wodę i dokładnie wymieszać.
Miskę zakryć ściereczką i zostawić wszystko na około 10 godzin w temperaturze pokojowej.
Po upływie tego czasu drożdże wymieszać z solą.
Ciasto właściwe :
Podmłodę przełożyć do misy robota z hakiem, dodać drożdże wymieszane z wodą i solą oraz wsypać mąkę.Wszystko wyrabiać 5 minut a potem wlać olej i wyrabiać kolejne 3 - 5 minut.
Garnek ceramiczny [ u mnie blaszka keksówka]wyłożyć papierem do pieczenia, do naczynia włożyć ciasto, oprószyć mąką i przykryć ściereczką.Ciasto zostawić do wyrośnięcia.Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nastawić piekarnik na 220 stopni.
Gdy piekarnik się zagrzeje wstawić naczynie z wyrośniętym ciastem i piec chleb przez 45 minut.
Po upieczeniu wyjąć chleb z garnka i zdjąć papier i na koniec wystudzić chleb na kratce.
Źródło-klik.
Źródło-klik.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.