Błyskawiczne ciasto serowo czekoladowe

Ciasto czekoladowe z masą serową, proste i smaczne.
CIASTO CIEMNE:
  • 50 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 300 g mleka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 150 g oleju
  • 280 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
MASA SEROWA
  • 500 g twarogu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy, w proszku
CIASTO CIEMNE

Do naczynia themomiksa włożyć czekoladę , rozdrobnić 10 s /obr 8,Wlać mleko , podgrzać 2m / 70º / obr 2.Przelać do innego naczynia.
W naczyniu thermomiksa założyć motylek,wbić jajka , dodać cukier i ucierać 3 m / obr 3.
Dodać dżem i olej , wymieszać 20s / obr 3.Wlać przestudzone mleko z czekoladą , wymieszać 20s / obr 2.Zdjąć motylek , dodać przesianą mąkę , kakao , kawę i sodę.Wymieszać 30s /obr 3.
Masę przelać do naczynia po mleku, odstawić.
MASA SEROWA


Do czystego naczynia thermomiksa włożyć wszystkie składniki na masę serową , zmiksować 30s/ obr 4.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciemną masę, a następnie na wierzch łyżką ponakładać masę serową.Widelcem zrobić esy - floresy aby połączyć obie masy.Piec około 45 min w temp. 180 stopni.Dowolnie udekorować,np.polać polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi.

Źródło- klik.


Komentarze