Bigos z cukinii

I znów bigosik z cukinii, tym razem dodałam pora i paprykę.
  • 4 średnie cukinie
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • por -zielona część
  • 1 papryka [ u mnie po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej]
  • 0,5 kg kiełbasy cienkiej
  • 7 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 4-5 łyżek słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól,pieprz
  • listek, ziele
Cukinię umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wyłożyć ją na sitku ,posolić.Marchewkę obrać i również zetrzeć na grubych oczkach tarki.Paprykę pokroić w kostkę lub cienkie paseczki.Cebulę i pora pokroić, zeszklić na rozgrzanym oleju.Dodać marchewkę, paprykę i smażyć około 2-3 minuty, następnie dodać cukinię.Podlać całość 1 szklanką wody, dodać koncentrat i paprykę i dusić pod przykryciem aż do miękkości warzyw.W tym czasie kiełbaskę pokroić i podsmażyć i następnie dodać do cukinii. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.


Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019

Komentarze

  1. Ojej ale mi smaka narobiłaś :). Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za udział w akcji. A.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.