Przejdź do głównej zawartości
Barszcz czerwony z ziemniakmi
Pyszny barszczyk z ziemniakami.Tą zupkę ugotowałam w thermomksie, ale można także tradycyjnie.
- 120 gramów śmietany 12%lub 18%
- 1-2 łyżeczki cukru
- 2-3 łyżeczki octu
- 2-3 szczypty pieprzu czarnego mielonego
- 80 gramów cebuli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 1000 gramów wody
- 200 gramów ziemniaków
- 400 gramów czerwonych buraków
- 20 gramów oliwy
- 1 kostka rosołowa
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sok z cytryny
Do naczynia thermomiksa włożyć buraki pokrojone na kawałki ,rozdrobnić 12s/obr.4. Buraki przełożyć do innego naczynia, a do naczynia thermomiksa włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodać oliwę, dusić 3 min/120°C/obr. 1. Dodać rozdrobnione buraki, pokrojone w kostkę ziemniaki, wodę, przyprawę uniwersalną, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, sól i pieprz gotować 30 min/100°C/obr. 1.Dodać ocet, sok z cytryny, cukier i śmietanę, gotować 5 min/100°C/obr. 1.Zupę ewentualnie doprawić.
Przepis nie dla mnie, nie cierpię barszczu.
OdpowiedzUsuńwarto wypróbować :)
OdpowiedzUsuń