Zawieruszony przepis na żeberka z multicookera.Od kiedy mam thermomiksa, prawie wszystkie inne urządzenia poszły w zapomnienie i już ich nie używam,czasem wyciągnę z szafki wolnowar i coś tam w nim upitraszę,ale to już sporadycznie.Thermomiks , nawet jeśli nie jest to oryginał bo ja akurat mam Hoffena to i tak bardzo ułatwia pracę w kuchni i już nie potrzebuję innego sprzętu.
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- 3 łyżki oleju
- sól,grubo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- liście laurowe, ziele angielskie
- 450-600 ml lekko słonego bulionu, np. warzywnego
- majeranek
- susz warzywny
- 1 łyżka mąki pszennej
Żeberka podzielić na kawałki po 2 kostki. Umieścić w dużej misce, natrzeć olejem, obłożyć pokrojoną w piórka cebulą i plasterkami czosnku, dodać ziele i liść. Odstawić na noc w zimne miejsce. Z żeberek usunąć kawałki marynaty, natrzeć dobrze solą i pieprzem. Żeberka lekko podsmażyć na patelni, przełożyć do misy multicoockera, dodać przyprawy, zalać bulionem. Dusić około 2 godziny.Na koniec wlać przez sitko 1 łyżkę mąki rozrobioną w 1/2 szklanki wody, wymieszać dokładnie, ewentualnie doprawić.
Bosko się prezentują ;-D
OdpowiedzUsuńJaka temperatura? Jaki czas? i jaki Multicooker "REDMOND" "18 w 1" "PHILIPS" c zy jeszczed jakiś inny.
UsuńWow wyglądają potwornie smakowicie :-)
OdpowiedzUsuń