Szakszuka

Aż wstyd się przyznać,ale szakszukę robiłam po raz pierwszy, na początek prostą, z samych pomidorów  papryki,ale posmakowało nam i będę kombinować z innym dodatkami.
  • 2 pomidory malinowe średniej wielkości
  • 2 duże jaja
  • 1/4 czerwonej papryki
  • ząbek czosnku 
  • większa szczypta suszonej bazylii
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • szczypta soli
  • 3 gałązki natki pietruszki
Pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć skórki, pokroić w drobną kostkę i posolić – zostawić na 10 minut ,aby puściły sok. Pomidory przełożyć na patelnię. Paprykę także pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do pomidorów wraz z papryką. Dodać przyprawy.Sos gotować przez kilka minut, by pomidory lekko rozgotowały się a papryka zmiękła. Cały czas gotując, zrobić dwa wgłębienia, wbić w nie jaja, posypać je delikatnie solą. Przykryć i gotować tak całość przez 3-7 minut, do pożądanego ścięcia się jaj.Posiekać natkę pietruszki, posypać wierzch .Źródło -klik.

Komentarze