Sos z cukinii na zimę

    Sos z cukinii nada się jako dodatek do mięsa, makaronu lub ryżu.
    • 3 kg cukinii ( waga po obraniu i wydrążeniu środka)
    • 1 kg dojrzałych pomidorów
    • 1 kg słodkiej papryki
    • kukurydza konserwowa, słoik 900 ml ( waga samej kukurydzy po odsączeniu 610 g)
    • 300 g koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka soli
    • 1 czubata łyżka majeranku suszonego
    • 1 łyżka bazylii suszonej
    • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
    • 1 płaska łyżeczka ostrej czerwonej papryki 
    • 2 łyżki octu
    • 2/3 szkl. cukru
    • około 1 szkl. przegotowanej wody.
    Cukinię obrać ze skórki,usunąć pestki, pokroić w kosteczkę lub poszatkować na tarce o średnich oczkach .Do garnka wlać wodę na wysokość 2 cm.Włożyć cukinię, posolić, i na małej mocy palnika gotować. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce,przecisnąć przez sitko by pozbyć się pestek. Dodać do cukinii.Paprykę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, dołożyć do garnka z cukinią i pomidorami. Następnie dodać wszystkie przyprawy za wyjątkiem octu i cukru. Gotować około godzinę, by wszystkie składniki były miękkie, a cukinia w połowie rozgotowana.Na samym końcu dodać ocet oraz cukier - cukier najlepiej dodawać stopniowo i regulować ilość słodyczy w garnku. Całość odstawić na 2 godziny do przegryzienia. Sos nakładać do słoików, szczelnie zakręcić. Przestygnięty już sos w słoikach wstawić do garnka, do wody zbliżonej temperaturą. Na małej mocy palnika doprowadzić do wrzenia, kilka minut pogotować.
    Źródło-klik.

    Warzywa dyniowate 2019 Do słoików na zimę

    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
    Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.