Przejdź do głównej zawartości
Sos z cukinii nada się jako dodatek do mięsa, makaronu lub ryżu.
- 3 kg cukinii ( waga po obraniu i wydrążeniu środka)
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 kg słodkiej papryki
- kukurydza konserwowa, słoik 900 ml ( waga samej kukurydzy po odsączeniu 610 g)
- 300 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka soli
- 1 czubata łyżka majeranku suszonego
- 1 łyżka bazylii suszonej
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 płaska łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 2 łyżki octu
- 2/3 szkl. cukru
- około 1 szkl. przegotowanej wody.
Cukinię obrać ze skórki,usunąć pestki, pokroić w kosteczkę lub poszatkować na tarce o średnich oczkach .Do garnka wlać wodę na wysokość 2 cm.Włożyć cukinię, posolić, i na małej mocy palnika gotować. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce,przecisnąć przez sitko by pozbyć się pestek. Dodać do cukinii.Paprykę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, dołożyć do garnka z cukinią i pomidorami. Następnie dodać wszystkie przyprawy za wyjątkiem octu i cukru. Gotować około godzinę, by wszystkie składniki były miękkie, a cukinia w połowie rozgotowana.Na samym końcu dodać ocet oraz cukier - cukier najlepiej dodawać stopniowo i regulować ilość słodyczy w garnku. Całość odstawić na 2 godziny do przegryzienia. Sos nakładać do słoików, szczelnie zakręcić. Przestygnięty już sos w słoikach wstawić do garnka, do wody zbliżonej temperaturą. Na małej mocy palnika doprowadzić do wrzenia, kilka minut pogotować.
Źródło-klik.
Wygląda bardzo smacznie!!! Serdecznie pozdrawiam. A
OdpowiedzUsuń