- 350 g mąki
- 1 jajko
- 250 g sera [ u mnie ser żółty i mozzarella]
- 100 g kiełbasy
- 240 g kefiru
- 60 g masła
- 10 g proszku do pieczenia
- sól, zioła prowansalskie
2 łyżki kefiru odłożyć do posmarowania scones
Ser zetrzeć na tarce [do naczynia miksującego thermomiksa włożyć ser, rozdrobnić 10-12 s/obr. 5.], kiełbasę pokroić w kostkę.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić zwarte ciasto[Jajko i kefir (2 łyżki kefiru odłożyć) wlać do misy termomiksa 3 sek. obr. 4.Dodać pozostałe składniki 3 min/interwał ]. W razie potrzeby można dosypać więcej mąki.Podzielić ciasto na dwie części. Uformować z nich kulę i rozwałkować ciasto o grubości około 1 cm, przełożyć na blaszkę.Każde ciasto podzielić na 8 kawałków za pomocą noża lub radełka, posmarować odłożonym kefirem .Piec w piekarnika około 30 minut w temperaturze 200-210 stopni.
Świetna ;-D
OdpowiedzUsuń