Mus jabłkowy

Dostałam trochę jabłek i zrobiłam z nich trochę musu jabłkowego, smaczny do zjedzenia od razu lub można zamknąć taki mus w słoiczkach i potem wykorzystać do ciast, naleśników itd.
  • 1000 g jabłek
  • 50 g cukru
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne.Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, gotować mieszając co jakiś czas, gotować aż jabłka się rozgotują.Dodać cukier i gotować jeszcze ok 3-5 minut.[Do naczynia Thermomix dodać jabłka i miksować 15 s /obr.5. Następnie gotować 10 min/Varoma/obr.2. Na pokrywę założyć koszyczek aby zapobiec chlapaniu.2 minuty przed końcem gotowania wsypać cukier.] Gorący mus przelać do wyparzonych czystych słoików i zakręcić.

Komentarze