Miodowe przekładane śmietaną

To ciasto robiłam dawno temu, nawet nie pamiętam kiedy.Robię to ciasto od czasu do czasu bo jest smaczne, najlepsze na drugi dzień.Ilość placków do tego ciasta zależy od wielkości blaszki, ja użyłam mniejszej blaszki i wyszło 5 placków.
  • 2 1/3 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody 
masa śmietanowa
  • 1 l śmietany kremówki 30% 
  • 1/2 szk.cukru pudru 
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
Na stolnicę wysypać mąkę, wbić jajka, dodać masło, miód, cukier i sodę , zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na równe części [3 części na większą blachę lub 5 na mniejszą]. Każdą część rozwałkować na wielkość formy i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaty piec oddzielnie w temp. 180 st. przez około 15 min. Upieczone placki wystudzić.Śmietanę ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na sztywno i przekładać tą masą wystudzone placki.Dowolnie udekorować.Gotowe ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.


Komentarze