Kurczak słodko kwaśny z ryżem

Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale smacznie było.Inspiracją był  ten przepis na kurczaka ,ale ja dodałam jeszcze trochę przypraw po swojemu .
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 225 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 180 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
  • 30 g oleju słonecznikowego
  • 40 g ketchupu
  • 25 g cukru brązowego
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 55 g białego octu winnego
  • 30 g sosu sojowego, ciemnego
  • zioła prowansalskie, papryka wędzona słodka, sól
  • 6 pałek z kurczaka, bez skóry (ok. 600-700 g)
  • 250 g ryżu, parboiled
  • 550 g wody
Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę, marchewkę i paprykę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodać olej słonecznikowy, dusić 5 min/120°C/obr. 1.Dodać ketchup, cukier, skrobię, ocet i sos sojowy, przyprawy wymieszać 5 s/obr. 3.Dodać pałki z kurczaka, gotować 15 min/100°C/obroty wsteczne/obr. 1, przemieszać kopystką.Dodać ryż i wodę, ryż zgarnąć za pomocą kopystki na dno naczynia miksującego, gotować 8 min/100°C/obroty wsteczne/obr. 1.Zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, ponownie gotować 8 min/100°C/obroty wsteczne/obr. 1.

Komentarze