Hamburskie bułeczki cynamonowe-Franzbrötchen

Franzbrötchen to słodkie bułeczki cynamonowe z Hamburga.Ciasto półfrancuskie drożdżowe posypane cukrem z cynamonem, zwinięte w roladkę,pokrojone na części .Przez środek każdej bułki wciska np. trzon łyżki drewnianej,ja trochę za słabo wciskałam i nie miały takiego kształtu jak powinny mieć ale mimo to były smaczne.
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 50 g masła (temperatura pokojowa)
  • 220 ml lekko ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 100 g zimnego masła
  • 120 g cukru
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, pokrojone na kawałki masło i pokruszone drożdże. Wlać lekko ciepłe mleko i zagnieść ciasto na jednolitą masę.[Do naczynia miksującego thermomiksa włożyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść 2 min/interwał]. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30- 40 minut.Ciasto rozwałkować na lekko posypanym mąką blacie lub stolnicy na prostokąt o wymiarach 30 x 20cm.Na lewej połowie ciasta rozłożyć pokrojone w plasterki masło. Ciasto złożyć, zakładając prawą stronę na lewą.Ciasto rozwałkować ponownie na prostokąt o wymiarach 50 x 30cm.Ciasto złożyć na 3 wzdłuż dłuższego boku, jak list tj.krótszy bok od lewej strony założyć na środkową część, a bok od prawej strony założyć na ten złożony. Tak złożone ciasto wstawić do lodówki na 15 minut.Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 70 x 40cm. Ciasto posmarować wodą np. przy pomocy silikonowego pędzelka.Cukier wymieszać z cynamonem. Odłożyć 3 łyżki cukru z cynamonem na bok, a resztą posypać ciasto. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Nierówne końce odciąć.Roladę pokroić na 18 części, każda po ok. 4cm. Bułeczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.Wzdłuż każdej bułeczki zrobić zagłębienie za pomocą trzonu łyżki drewnianej. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut.Bułeczki posypać resztą cukru z cynamonem [zapomniałam]. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
Źródło-klik.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.