Przejdź do głównej zawartości
Buraczki na ciepło, jako dodatek do obiadu do jakiegoś mięska, u mnie były dodatkiem do gulaszu z żołądków drobiowych.
- 600 g wody
- 500 g czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki
- 15 g masła
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 10 - 15 g cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 50 g kwaśnej śmietany
- 5 - 10 g mąki pszennej
Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, włożyć buraki, gotować na parze 35-40 min/Varoma/obr. 1 (w zależności od twardości i wielkości buraków). Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, wylać wodę z naczynia .Do naczynia miksującego włożyć ugotowane buraki, rozdrobnić 5-8 s/obr. 4.Dodać masło, sok z cytryny, cukier i sól, gotować 2 min/100°C/obr. 2.Śmietanę wymieszać z mąką.mąkę.Do buraków wlać mieszankę śmietany i mąki, gotować 3 min/100°C/obroty wsteczne/obr. 2.
uwielbiam takie buraczki
OdpowiedzUsuńKocham ;-D
OdpowiedzUsuń