Buraczki na ciepło

Buraczki na ciepło, jako dodatek do obiadu do jakiegoś mięska, u mnie były dodatkiem do gulaszu z żołądków drobiowych.
  • 600 g wody
  • 500 g czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki
  • 15 g masła
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 - 15 g cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 5 - 10 g mąki pszennej
Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, włożyć buraki, gotować na parze 35-40 min/Varoma/obr. 1 (w zależności od twardości i wielkości buraków). Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, wylać wodę z naczynia .Do naczynia miksującego włożyć ugotowane buraki, rozdrobnić 5-8 s/obr. 4.Dodać masło, sok z cytryny, cukier i sól, gotować 2 min/100°C/obr. 2.Śmietanę wymieszać z mąką.mąkę.Do  buraków wlać mieszankę śmietany i mąki, gotować 3 min/100°C/obroty wsteczne/obr. 2.

Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.