Bułeczki podłużne

Bułeczki, takie upieczone samodzielnie w domu są najlepsze.
  • 470 g mąki pszennej typ 500
  • 100 g mleka
  • 100 g ciepłej wody
  • 40 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 5 g cukru
  • 5 g soli
  • 1 jajko
Drożdże pokruszyć,dodać 50 ml letniego mleka, wsypać cukier i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać rozczyn z drożdży do pozostałych składników a następnie wyrobić ciasto. [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać  drożdże i cukier. Podgrzać min/37° C/obr.2.  Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.] Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Potem ciasto podzielić na 8 części, każdą część rozwałkować na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwinąć w rulon. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę.Ostrym nożem naciąć bułki na wierzchu przez całą długość niezbyt głęboko (tak z 5 mm) i posmarować olejem. Piec przez 20 minut w 220 stopniach.

Komentarze