- 500 g mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna i orkiszowa)
- 300 ml wody
- 7 g drożdży suchych/ 20g drożdży świeżych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1 łyżeczka soli
Do miski wsypać mąkę i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo wodę i oliwę oraz pozostałe składniki: miód, sól. Ciasto zagnieść i uformować z niego kulę. Miskę wysmarować oliwą i umieścić w nim ciasto, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na około 20 minut, odstawić do podwojenia objętości. Piec bułeczki w 210ºC przez ok. 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180º C i piec jeszcze ok. 15-20 minut, aż bułeczki będą rumiane.
Źródło -klik.
Źródło -klik.
witam czy może być sama mąka orkiszowa?
OdpowiedzUsuńPyszne ;-D
OdpowiedzUsuń