Bułeczki pełnoziarniste

Całkiem zapomniałam o tych bułeczkach, piekłam je jakiś czas w ramach wydarzenia na Fb- Bułeczki pełnoziarniste.
  • 500 g mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna i orkiszowa)
  • 300 ml wody
  • 7 g drożdży suchych/ 20g drożdży świeżych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 łyżeczka soli
Do miski wsypać mąkę i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo wodę i oliwę oraz pozostałe składniki: miód, sól. Ciasto zagnieść i uformować z niego kulę. Miskę wysmarować oliwą i umieścić w nim ciasto, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na około 20 minut, odstawić do podwojenia objętości. Piec bułeczki w 210ºC przez ok. 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180º C i piec jeszcze ok. 15-20 minut, aż bułeczki będą rumiane.
Źródło -klik.

Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.