Bigos z dynią

Kolejny zawieruszony przepis na bigos z dyni.
  • ½ średniej dyni
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 25 dkg kiełbasy
  • 2 marchewki
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • sól, pieprz
Dynię obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cukinię również obrać ze skórki i pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulę drobno posiekać.Kapustę pekińską poszatkować, marchew obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić wpierw cebulkę, smażyć około 2 minuty. Następnie na patelnię dodać dynię i dusić, aż trochę zmięknie - w zależności od rodzaju dyni trwa to od 5 do nawet 15 minut. Po tym czasie na patelnię dodać cukinię. Całość podlać 3 łyżkami wody i dusić dalej przez około 5 minut. Następnie na patelnię dodać przyprawy. Całość dusić znów przez około 5 minut ( w razie potrzeby podlać znów odrobiną wody). Po tym czasie na patelnię wrzucić kapustę pekińską oraz kiełbasę. Dusić około 3 minuty. Następnie wrzucić na patelnię pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać, podlać około 1/3 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Na końcu bigos przyprawić solą i pieprzem.

Komentarze