Sernik królewski

Międzynarodowy Dzień Sernika trzeba uczcić i to nie byle jakim sernikiem tylko królewskim.Pyszny serniczek, polecam.Ja przygotowałam przy pomocy thermomiksa ,ale można także tradycyjnie.
Źródło -klik.
  • 400 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 200 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę przesiać do miski. Dodać kakao, pokrojone na małe kawałki zimne masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i jogurt. Zagnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Jedną część ciasta zagnieść ponownie, aby ciasto zmiękło i zrobiło się plastyczne. Ciastem wykleić boki formy mniej więcej do ¾ wysokości. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno tortownicy. Tortownicę wstawić do lodówki.
Przygotować masę serową. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twaróg, cukier, żółtka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy przełożyć do miski i zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo). Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.Masę serową przełożyć do tortownicy. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach trzecią część ciasta.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
Wariant Thermomix:
Przygotować ciasto kruche. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodać jajko, jogurt i masło pokrojone na kawałki. Zmiksować 2,5 min./ pozycja Interwał. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Jedną część ciasta zagnieść ponownie, aby ciasto zmiękło i zrobiło się plastyczne. Ciastem wykleić bok formy mniej więcej do ¾ wysokości. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno tortownicy.  Tortownicę wstawić do lodówki.Oddzielić żółtka od białek. Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka i szczyptę soli. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką). Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia. Twaróg, cukier, żółtka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników ok. 20s./ obr 5. Masę serową połączyć delikatnie z pianą z białek za pomocą szpatułki. Wylać do tortownicy. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach trzecią część ciasta.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.

Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.