Ogórki do majonezu

Te ogóreczki robiłam kilka dni temu, przepis dostałam od znajomej, a dokładniej to dostałam zeszyt z przepisami na przetwory, a tam między innymi ogórki do majonezu.Nie pytałam czemu tak miała zapisane, ale zapewne takie ogóreczki z papryką po odsączeniu można wymieszać z majonezem.Ja już wypróbowałam takie prosto ze słoiczka i są pyszne, dodałam także majonez i tak samo są pyszne.I tak sobie myślę, że nawet do takich ogóreczków z majonezem można dodać np .ugotowany ryż lub makaron , jakąś wędlinkę itp i sałatka gotowa.Póki mam jeszcze ogórki na działce muszę dokupić kolorowej papryki i zrobić jeszcze kilka słoiczków.
  • 4 kg ogórków
  • 1 kg papryki czerwonej [ u mnie czerwona i zielona]
  • 0,5 kg cebuli
  • 1-2 pory 3
  • 3 szkl.wody 
  • 1 szkl.soli
zalewa
  • 6 szkl.wody
  • 3 szkl.cukru
  • 1 1/3 szkl.octu
  • listek laurowy, ziele angielskie
Ogórki, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, pory przekroić wzdłuż i wszerz,a potem na kawałki.Sól rozpuścić w wodzie i zalać ogórki.Pozostawić na około 2 godziny, następnie zlać wodę.Ocet,wodę,cukier , listki i ziele  zagotować.Do wyparzonych wcześniej słoików włożyć ogórki z papryką i cebulą,zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić, pasteryzować około 6-7 minut.

Warzywa dyniowate 2019 Do słoików na zimę

Komentarze

  1. Szklanka soli? Czy nie będą za słone?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy solimy wszystkie warzywa czy tylko ogórki

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności u Ciebie!!!! Dziękuję za przyłączenie się do akcji. Serdecznie pozdrawiam. A.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy do drugiej zalwewy uzywamy ta sama wode co by zalane ogorki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Solankę wylewamy, a do ogórków wlewamy zalewę.

      Usuń
  5. Przecież to jest tak słone, że nie da się tego zjeść. Cała partia do wyrzucenia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.