Te ogóreczki robiłam kilka dni temu, przepis dostałam od znajomej, a dokładniej to dostałam zeszyt z przepisami na przetwory, a tam między innymi ogórki do majonezu.Nie pytałam czemu tak miała zapisane, ale zapewne takie ogóreczki z papryką po odsączeniu można wymieszać z majonezem.Ja już wypróbowałam takie prosto ze słoiczka i są pyszne, dodałam także majonez i tak samo są pyszne.I tak sobie myślę, że nawet do takich ogóreczków z majonezem można dodać np .ugotowany ryż lub makaron , jakąś wędlinkę itp i sałatka gotowa.Póki mam jeszcze ogórki na działce muszę dokupić kolorowej papryki i zrobić jeszcze kilka słoiczków.
- 4 kg ogórków
- 1 kg papryki czerwonej [ u mnie czerwona i zielona]
- 0,5 kg cebuli
- 1-2 pory 3
- 3 szkl.wody
- 1 szkl.soli
- 6 szkl.wody
- 3 szkl.cukru
- 1 1/3 szkl.octu
- listek laurowy, ziele angielskie
Szklanka soli? Czy nie będą za słone?
OdpowiedzUsuńNie, bo potem zalewa jest słodka i bez soli.
UsuńMuszę wypróbować ;-D
OdpowiedzUsuńCzy solimy wszystkie warzywa czy tylko ogórki
OdpowiedzUsuńTylko ogórki.
UsuńCzy ogórki obieramy?
OdpowiedzUsuńNie, ogórków nie obieramy.
UsuńPyszności u Ciebie!!!! Dziękuję za przyłączenie się do akcji. Serdecznie pozdrawiam. A.
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam.
UsuńCzy do drugiej zalwewy uzywamy ta sama wode co by zalane ogorki?
OdpowiedzUsuńSolankę wylewamy, a do ogórków wlewamy zalewę.
UsuńPrzecież to jest tak słone, że nie da się tego zjeść. Cała partia do wyrzucenia.
OdpowiedzUsuń