Przejdź do głównej zawartości
Muffiny angielskie pieczone w ramach wydarzenia organizowanego na Fb -klik. Muffiny angielskie to po prostu bułeczki drożdżowe ale pieczone na suchej patelni , można je jeść z dżemem, wędliną itp.
- 3 szkl. mąki 650
- 1/3 szkl. mleka (80ml)
- 1/2 szkl. wody (125ml)
- 25 g masła
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 szkl. semoliny
Mleko podgrzać, masło roztopić.Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier oraz sól. Stopniowo dodawać płynne składniki zarabiając ciasto, na koniec dodać roztopione masło.Wyrabiać energicznie przez 10-15 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.[Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.] .Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia składników, na około 45-60 minut.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną semoliną i rozwałkować na grubość ok. 1,5cm.Foremką o średnicy ok 10-12 cm wykrawać bułeczki, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.Patelnię o grubym dnie rozgrzać bez dodatku tłuszczu.Wyrośnięte bułeczki opiekać na patelni na złoty kolor z obu stron. Gotowe angielskie muffiny są rumiane i chrupiące z obu stron i delikatne po bokach.
Z chęcią bym zjadła.
OdpowiedzUsuńChce jedną ;-D
OdpowiedzUsuń