Leśny mech po raz czwarty

Leśny mech, pyszne ciasto ze szpinaku.Jako ozdobę wierzchu można wykorzystać truskawki lub jagody, granat itp.Mój leśny mech to już czwarty przepis na blogu, każdy inny i każdy smaczny.Polecam wszystkie.
  • 120 g świeżego szpinaku
  • 5 jajek
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 100 g cukru
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szpinak umyć i wysuszyć,przełożyć do dzbanka Thermomixa , dodać olej i zmiksować 2 min/obr.4 -5 a następnie 30 s/obr.10.Papkę szpinakową przelać do miseczki. Do czystego thermomixa założyć motylek, dodać jajka i cukier. Ubić 4 min/obr.4.Następnie dodawać po 1 łyżce zmiksowanego szpinaku i miksować 2 min/obr.3Ustawić czas 30 s/obr.2 i dodać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlać na blaszkę, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 30 minut (do suchego patyczka).Biszkopt wystudzić, delikatnie ściąć wierzchni blat, który należy pokruszyć (okruszki do dekoracji).Biszkopt przekroić na połowę [ nie jest to koniecznie , bo można zrobić z jednej warstwy biszkoptu, jednej warstwy masy i okruchów biszkoptu lub tak jak u mnie podwójnie.

Ustawić czas 30 s/obr.2 i dodać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlać na blaszkę, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 30 minut (do suchego patyczka).Biszkopt wystudzić, delikatnie ściąć wierzchni blat, który należy pokruszyć (okruszki do dekoracji).Biszkopt przekroić na połowę [ nie jest to koniecznie , bo można zrobić z jednej warstwy biszkoptu, jednej warstwy masy i okruchów biszkoptu lub tak jak u mnie podwójnie.

Masa

  • 1/2 szkl. wody
  • 1 galaretka w proszku [ u mnie wiśniowa]
  • 800 g śmietany 30%
  • 1 szkl.truskawek pokrojonych w ćwiartki
    Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać galaretkę, gotować 4 min/100°C/obr. 2. Galaretkę przelać do innego naczynia i odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. Do umytego naczynia założyć motylek,wlać śmietanę, ubijać 1 min 30 s/obr. 3. Ubijać kolejne 30 s/obr. 3, w tym czasie stopniowo wlewać przez otwór w pokrywie naczynia miksującego ostudzoną galaretkę. Dodać truskawki i wymieszać kopystką.Połowę masy przelać na jeden blat ciasta i równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki, przykryć drugim blatem ciasta, na to wylać resztę masy. Wierzch posypać wcześniej pokruszonym pozostałym ciastem, ozdobić truskawkami. Ciasto odstawić do lodówki do stężenia na min. 3 godz.

    Komentarze