Przejdź do głównej zawartości
Leśny mech po raz czwarty
Leśny mech, pyszne ciasto ze szpinaku.Jako ozdobę wierzchu można wykorzystać truskawki lub jagody, granat itp.Mój leśny mech to już czwarty przepis na blogu, każdy inny i każdy smaczny.Polecam wszystkie.
- 120 g świeżego szpinaku
- 5 jajek
- 100 g oleju rzepakowego
- 100 g cukru
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szpinak umyć i wysuszyć,przełożyć do dzbanka Thermomixa , dodać olej i zmiksować 2 min/obr.4 -5 a następnie 30 s/obr.10.Papkę szpinakową przelać do miseczki. Do czystego thermomixa założyć motylek, dodać jajka i cukier. Ubić 4 min/obr.4.Następnie dodawać po 1 łyżce zmiksowanego szpinaku i miksować 2 min/obr.3Ustawić czas 30 s/obr.2 i dodać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlać na blaszkę, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 30 minut (do suchego patyczka).Biszkopt wystudzić, delikatnie ściąć wierzchni blat, który należy pokruszyć (okruszki do dekoracji).Biszkopt przekroić na połowę [ nie jest to koniecznie , bo można zrobić z jednej warstwy biszkoptu, jednej warstwy masy i okruchów biszkoptu lub tak jak u mnie podwójnie.
Ustawić czas 30 s/obr.2 i dodać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlać na blaszkę, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 30 minut (do suchego patyczka).Biszkopt wystudzić, delikatnie ściąć wierzchni blat, który należy pokruszyć (okruszki do dekoracji).Biszkopt przekroić na połowę [ nie jest to koniecznie , bo można zrobić z jednej warstwy biszkoptu, jednej warstwy masy i okruchów biszkoptu lub tak jak u mnie podwójnie.
Masa
- 1/2 szkl. wody
- 1 galaretka w proszku [ u mnie wiśniowa]
- 800 g śmietany 30%
- 1 szkl.truskawek pokrojonych w ćwiartki
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać galaretkę, gotować 4 min/100°C/obr. 2. Galaretkę przelać do innego naczynia i odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. Do umytego naczynia założyć motylek,wlać śmietanę, ubijać 1 min 30 s/obr. 3. Ubijać kolejne 30 s/obr. 3, w tym czasie stopniowo wlewać przez otwór w pokrywie naczynia miksującego ostudzoną galaretkę. Dodać truskawki i wymieszać kopystką.Połowę masy przelać na jeden blat ciasta i równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki, przykryć drugim blatem ciasta, na to wylać resztę masy. Wierzch posypać wcześniej pokruszonym pozostałym ciastem, ozdobić truskawkami. Ciasto odstawić do lodówki do stężenia na min. 3 godz.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.