Drożdżówki z serem i jagodami

Nie mogłam opuścić takiego wydarzenia-wspólnego pieczenia bułeczek drożdżowych z serem i owocami.Ostatnio często piekę różne drożdżówki [ parę dni temu były drożdżówki z makiem , postaram się też wstawić przepis], które zjadamy ze smakiem w domu i ja biorę takie bułeczki do pracy na śniadanie.Te bułeczki piekłam oj już późno, coś przed godziną 24 i stąd tylko takie zdjęcie.Rano pobudka, szykowanie się do pracy itd i brak czasu na robienie zdjęć, a po powrocie z pracy to już nie było z czego zrobić zdjęcia.
  • 3 szkl.mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 10 g suchych drożdży lub 25g świeżych
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  •  pół kostki masła(rozpuścić)
  • szczypta soli
masa serowa
  • 25 dkg sera półtłustego
  • 2 łyżki proszku budyniowego
  • 2 łyżki cukru
  •  1 żółtko
  • dowolne owoce: u mnie jagody
lukier
  • 1 szkl.cukru pudru,dobrze wymieszana z dużą łyżką kwaśnej śmietany 18 %.
Mąkę, drożdże, sól, cukier wymieszać, dodać jajko i żółtka, ciepłe mleko i wyrobić mikserem ,pod koniec dodać ciepłe masło i wyrobić do wchłonięcia masła.[Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.] Przykryć ,odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić objętość. Składniki masy serowej wymieszać widelcem. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kwadrat, posmarować serem , posypać owocami, zwinąć w roladę, pokroić, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włączyć piec na 180 stopni. Do czasu nagrzania pieca, drożdżówki podrosną. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.Polać lukrem.



Najlepsze drożdżówki z owocami lata

Komentarze