Bułeczki drożdżowe z makiem

Drożdżowe wypieki często goszczą ostatnio w moim domu.Lubię wziąć jakąś bułeczkę do pracy na śniadanie, więc piekę bułeczki , rogaliki itp. Te bułeczki piekłam chyba z tydzień temu i zapomniałam wstawić przepis.
Ciasto:
  • 20 g drożdży
  • 70 g cukru
  • ok. 220ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 10g cukru waniliowego
  • 500g mąki pszennej
  • 1 żółtko z jajka kurzego
  • 60g miękkiego masła
  • szczypta soli
 Masa makowa: ( można użyć gotową masę makową)
  • 2 białka
  • 250g maku suchego niemielonego
  • 1 duże jabłko (obrane, wypestkowane i pokrojone na 8 części)
  • 50g miodu
  • 70g rodzynek
  • 60g cukru
  • 20g masła miękkiego
Do smarowania: 
  • 1 żółtko z jajka kurzego
  • 1 łyżka wody
Do dekoracji lukier lub cukier puder:
  • 200g cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • kilka kropel olejku pomarańczowego
W suchym i czystym naczyniu miksującym thermomiksa umieść suchy mak. (30sek. | obr. 10). Zmielony mak przełożyć do innego naczynia. Naczynia miksującego nie musisz myć po mieleniu maku. Dodać składniki: mleko (w temp. pokojowej), drożdże i cukier (3 min. | temp. 37 stopni C | obr. 2). Następnie dodać pozostałe składniki z pozycji ciasto (cukier waniliowy, 500 g mąki, 1 żółtko, 60g miękkiego masła, szczyptę soli, kilka kropel olejku/aromatu pomarańczowego). Wyrobić ciasto. (3 min. | Interwał ).Wyrobione ciasto wyjąć z naczynia miksującego i umieścić w innym naczyniu pod przykryciem na około 30min.
 Przygotować masę makową.
Dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące .W suchym i czystym naczyniu miksującym umieścić motylek, dodać dwa białka i małą szczyptę soli. Nie zatykać otworu w pokrywie. Ubić na sztywną pianę (czas ok. 3-4 min. | obr. 3).

Ubite białka na sztywną pianę przełożyć do miseczki.Do naczynia miksującego (nie trzeba go myć po ubijaniu piany) wrzucić składniki na masę makową (jabłko, zmielony wcześniej mak, miód, cukier, miękkie masło) ( 20 sek. | obr. 4 ).Masę makową przełożyć do większej misy, dodać rodzynki (mieszać już ręcznie do połączenia składników). Dalej bardzo delikatnie dodać do masy makowej ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. Odstawić masę.

Ciasto drożdżowe podzielić  na dwie części. Pierwszą połowę ciasta rozwałkować na grubość około pół centymetra ,rozłożyć połowę masy makowej pozostawiając po brzegach około 2cm bez masy. Zwinąć w roladę,ostrym nożem pokroić na kawałki około 4 cm. Ułożyć  dosyć luźno na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każdą bułeczkę docisnąć po środku drewnianym  trzonkiem, aby powstały charakterystyczne drożdżówki. Posmarować  żółtkiem rozbitym z łyżką wody.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. W tym czasie tak jak wcześniej przygotować drugą porcję drożdżówek z drugiej części ciasta. Po około 10 minutach rozgrzewania piekarnika umieścić w nim pierwszą porcję drożdżówek i wypiekać 15 minut, 200 stopni C, pieczenie góra/dół.Po wypieczeniu pierwszej porcji umieścić w piekarniku drugą porcję.Wypiekać podobnie jak pierwszą.
Przygotować lukier. W miseczce umieścić cukier puder, wodę i olejek pomarańczowy i wymieszać łyżeczką do połączenia składników. Posypać cukrem pudrem lub lukrować od razu na gorąco wyjęte z pieczenia drożdżówki.
Źródło-klik.

Najlepsze drożdżówki z owocami lata

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.