Bigos z cukinii

Na blogu już jest przepis na bigos z cukinii i prawie taki sam,ale czasem warto coś przypomnieć .U mnie tym razem z braku w domu odpowiedniej ilości koncentratu pomidorowego dałam dodatkowo ketchup.
  •  2 kg cukinii (4 średnie cukinie)
  • 300 g marchewki (2 średnie marchewki)
  • 1 cebula
  • 0,5 kg kiełbasy cienkiej
  • 7 łyżek koncentratu pomidorowego [ dałam 3 łyżki koncentratu i 3 łyżki ketchupu]
  • 4-5 łyżek słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia
Cukinię umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wyłożyć ją na sitku ,posolić.Marchewkę obrać i również na grubych oczkach tarki Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju.Dodać marchewkę i smażyć około 2-3 minuty, następnie dodać cukinię.Podlać całość 1 szklanką wody, dodać koncentrat i paprykę i dusić pod przykryciem aż do miękkości warzyw.W tym czasie kiełbaskę pokroić i podsmażyć i następnie dodać do cukinii. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Warzywa dyniowate 2019

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.