Scones

Coś szybkiego , prostego i smacznego na śniadanie.Pyszne bułeczki jedzone na ciepło lub na zimno, u mnie na ciepło , widać nawet na zdjęciu jak śniadaniowa klasyczna rozpuszcza się na ciepłej bułeczce.Ja swoje ciasto robiłam w robocie wielofunkcyjnym ale można także tradycyjnie.
  • 100 g rodzynek 
  • 150 g mleka 
  • 2 jajka 
  • 50 g cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 100 g margaryny Śniadaniowa Klasyczna
  • 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 400 g mąki
Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem. Dodać rodzynki. Wlać mleko , roztrzepane jajka.Szybko wyrobić ciasto rękoma (jeśli zbyt mocno się klei - można dosypać odrobinę mąki).[Jajka i mleko wlać do misy termomiksa- 3 sek. obr. 4.Dodać pozostałe składniki- 3 min/interwał ].Rozwałkować ciasto na około 1,5 cm grubości. Wycinać krążki szklanką i ułożyć na blasze wyłożonej papierem.Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 220 stopni. Przełożyć na kratkę.Podawać na ciepło lub zimno z masłem, konfiturą, dżemem lub nawet bitą śmietaną.

Komentarze