- 250 g oleju słonecznikowego
- 1 jajko, o temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki musztardy (niekoniecznie]
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego (niekoniecznie)
- ½ łyżeczki soli
Na pokrywie naczynia miksującego postawić dzbanek lub inny pojemnik, wlać olej i odważyć 250 g, odstawić.Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać sok z cytryny, musztardę, pieprz i sól, wymieszać 1 min 30 s/obr. 4/.W tym czasie powoli wlewać odmierzony olej na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.Majonez przełożyć do miseczki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub umieścić w szczelnie zamykanym słoiku i przechowywać w lodówce.
Domowy majonez najlepszy.
OdpowiedzUsuń