Jogurt naturalny , owocowy -domowy

Jogurt zrobiony samodzielnie smakuje lepiej niż ten sklepowy.Na początek oczywiście musimy dodać jogurtu naturalnego takiego ze sklepu,ale potem zostawiamy niewielką ilości jogurtu [120 g], aby zachować kultury bakterii do przygotowania kolejnej porcji jogurtu.Taki jogurt można zjeść bez niczego, lub zmieszać ze świeżymi owocami, domowym dżemem, orzechami.Jogurt można także wykorzystać do ciasta itd.Ja już wcześniej robiłam taki jogurt -w cudzie kuchennym i w multikoocerze a tym razem w thermomiksie.
  • 1000 g mleka, 3,2%, w temp. pokojowej
  • 120 g jogurtu, 1,8% tłuszczu
  • 50 g mleka w proszku (opcjonalnie)
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, dodać jogurt, mleko w proszku, podgrzewać 4 min/50°C/obr. 4. Przełożyć jogurt do 8 słoików . Zamknięte słoiczki owinąć kocem bezpośrednio po przygotowaniu, aby zatrzymać ciepło. Pozostawić zawinięte słoiki na 8-10 godz. w temp. pokojowej, schłodzić w lodówce kilka godzin przed podaniem.

Komentarze