Gulasz

Gulasz z thermomiksa.Uczę się jeszcze gotowania w tym urządzeniu, korzystam na razie ze sprawdzonych przepisów z sieci,ale jak to ogarnę to będę sama kombinować.Ja dodaję przyprawy wg swego uznania ,ale każdy robi i tak pewnie wg siebie.
  • 500 g mięsa na gulasz, pokrojonego w kostkę lub paski
  • 1 kostka rosołowa
  • ok 1400 g wody lub wywar z rosołu, (400 g powinno być gorące)
  • 1 łyżeczka pieprzu,1 łyżka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, ziele angielskie, liść laurowy, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka lubczyku, 1 łyżeczka vegety
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • ok 80 g włoszczyzny, (pokrojona pietruszka, marchewka, por, seler)
  • 100 g cebuli szalotki, przekrojone na pół
  • 150 g cebuli, przekrojone na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
  • 200 g małych pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę lub cukinia
Do naczynia miksującego włożyć czosnek wraz z cebulą ustawić czas 5 s /obr 5. Zgarnąć składniki ze ścianek za pomocą kopystki. Wlać olej i dusić 3 min/Varoma/1.Pokrojone mięso posolić i obsmażyć na patelni do zrumienienia (będzie wtedy bardziej kruche i soczyste). Mięso dodać do naczynia razem z włoszczyzną i dolać 400 g gorącego wywaru z rosołu lub wody. Dodać kostkę rosołową i dusić 10 min/100°C/obroty wsteczne/1.Następnie dodać przyprawy (oprócz majeranku i lubczyku), koncentrat oraz dopełnić naczynie resztą wywaru/wody i ustawić na 20 min/100°C/obroty wsteczne/1. Podczas gotowania unieść lekko miarkę lub na przykrywce postawić koszyczek.W tym czasie szalotkę obsmażyć na patelni aż do lekkiego przypalenia.Po 20 minutach do naczynia dodać pokrojoną paprykę, szalotkę, pieczarki, majeranek oraz lubczyk , ogórki i gotować 30 min/100°C/obroty wsteczne/1.
Źródło-[klik] .

Komentarze