Gołąbki oszukane z thermomiksa

Takie oszukane gołąbki robię od czasu do czasu, te są gotowane na parze w thermomiksie , jak dla mnie nawet smaczniejsze niż gotowane w garnku lub pieczone w piekarniku.Teraz też zrobiłam na próbę kilka obtoczonych w bułce tartej i u smażonych a potem gotowane na parze. Smaczne obie wersje.
  • 1000 g wody
  • 1 łyżka soli
  • 100 g ryżu, białego
  • 300 g białej kapusty
  • 1-2 marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 1 cebula pokrojona na kawałki
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • sól, majeranek, wegeta
  • 2 czubate łyżki kaszy manny
sos
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 300 g wody
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  •  1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g śmietany 
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżkę soli, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 4, ugotowany ryż przełożyć do osobnego naczynia.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić za pomocą kopystki 18-20 s/obr. 4. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodać rozdrobnioną wcześniej kapustę i olej, dusić 3 min/120°C/obr. 1.Dodać ugotowany ryż, mięso mielone, jajka, majeranek, pieprz i ¾ łyżki soli, wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/obroty wsteczne/obr. 4. Masę przełożyć do osobnego naczynia, dodać kaszę mannę, całość dokładnie wymieszać kopystką.Z gotowej masy formować owalne kotleciki [ część kotlecików obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam], ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodać olej, dusić 3 min/120°C/obr. 1.Dodać przecier pomidorowy, wodę, pokrojoną paprykę, cukier, sól i pieprz, nałożyć przystawki Varoma, gotować na parze 40 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.Do naczynia miksującego wlać śmietanę, zmiksować 15 s/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.Gołąbki bez zawijania polać sosem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu. 

Komentarze