Ciasto jogurtowe z truskawkami

Sezon truskawkowy trwa, więc jest szybkie i proste ciasto.Zamiast truskawek można dać oczywiście inne owoce.
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 25 g roztopionego masła lub oleju
  • 2 duże jaja
  • 1 szkl.jogurtu naturalnego
  • około 500 g truskawek
  • cukier puder do posypania
Do naczynia Thermomix założyć motylek, wbić jajka i wsypać cukier (zwykły i waniliowy). Ubijać 5 min/obr.4.Wyjąć motylek, dodać resztę składników : mąka, proszek do pieczenia, masło, jogurt. Wymieszać pomagając sobie kopystką 20 s/obr.2.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Truskawki pokroić na mniejsze części. Na blaszkę wyłożoną papierem wyłożyć ciasto, na wierzchu ułożyć truskawki.Piec 30-35 min w temperaturze 180 stopni, góra-dół, do suchego patyczka.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Źródło- [klik]

Komentarze