Chleb

Dawno nie piekłam chleba, tak więc jest, a raczej był, bo został tylko kawałeczek.
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g oliwy
  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g wody
Do naczynia miksującego wlać wodę, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał. Ciasto przełożyć do innego naczynia, i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.[u mnie zostało w naczyniu miksującym]. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Odstawić ponownie do wyrośnięcia.Chleb naciąć w dowolny sposób, posmarować wodą ,poczekać az podrośnie. Piec ok. 50 min w temperaturze 180 stopni. 


Komentarze