Przejdź do głównej zawartości
Mało mnie tu ostatnio, ale niestety z braku wolnego czasu nie mam kiedy prowadzić bloga.Mam nadzieję, że jeszcze trochę i wszystko się unormuje i dam radę wstawiać przepisy, mam trochę zaległych.Dziś z racji wolnej soboty udało mi się upiec rogaliki w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie.Rogaliki z twarogiem, oczywiście nadzienie może być wedle własnego gustu.U mnie rogaliki bez czarnuszki, bo wg mnie jakoś ona nie pasowała do takich rogalików, ale to oczywiście moja opinia i każdy robi tak jak lubi.Do ciasta drożdżowego dałam ciut więcej cukru i do twarogu dodałam także zwykły cukier bo sam cukier waniliowy to wg mnie za mało, no i u mnie wyszło rogali.Polecam, bo są pyszne.
- 70 dkg mąki pszennej Typ-650
- 30 g drożdży świeżych
- 300 ml mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 100 ml oleju
- białko do posmarowania
- 20 dkg twarogu
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
Drożdże wymieszać z 0,5 szkl.mleka, cukrem i 2 łyżkami mąki i odstawić na kilka minut.Resztę mąki przesiać wraz z solą.Do mąki dodać jajko, żółtko , olej oraz pozostałe ciepłe mleko i wyrośnięte drożdże.Wyrobić ciasto, nakryć i odstawić do wyrośnięcia.Następnie ciasto ponownie przez chwilę wyrobić i podzielić na 9-12 części. Z każdej części rozwałkować placek, połowę naciąć nożem lub radełkiem, w nie naciętej połowie układać nadzienie z twarogu i cukrów.Zwijać w rulon od strony nadzienia, formując kształt rogala.Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia.Następnie posmarować białkiem i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło -klik..
Ja natomiast byłam zachwycona czarnuszką do tych rogali a cukru było dla mnie trochę za dużo ale wsypałam trzcinowy. My praktycznie odzwyczailiśmy sie od cukru i może dlatego.
OdpowiedzUsuńFajnie że posmakowały Ci w Twojej wersji, tak tez jest super. Dzięki Bożenko za wspólne wypiekanie.
Super upieczone :) Dziękuję za wspólnie spędzony czas :)
OdpowiedzUsuńpyszniutkie ;-D
OdpowiedzUsuń