Rogaliki z twarogiem

Rogaliki , pycha.U mnie z twarogiem ,ale oczywiście nadzienie może być dowolne.
  • 560 g mąki 
  • 300 ml mleka
  • 80 g masła
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 50 dkg twarogu 
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 żółtka
Do pół szklanki mleka dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Całość wymieszać , aż do rozpuszczenia drożdży i pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, do którego wlać resztę mleka, rozpuszczone i ostudzone masło.Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko i na koniec wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić na jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie.[Twaróg rozetrzeć w naczyniu widelcem, dodać żółtka i cukier i wymieszać].Zwinąć w rogal. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Rogaliki piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.