Przejdź do głównej zawartości
Rogaliki , pycha.U mnie z twarogiem ,ale oczywiście nadzienie może być dowolne.
- 560 g mąki
- 300 ml mleka
- 80 g masła
- 20 g drożdży świeżych
- 2 jajka
- 75 g cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 50 dkg twarogu
- 4-5 łyżek cukru
- 2 żółtka
Do pół szklanki mleka dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Całość wymieszać , aż do rozpuszczenia drożdży i pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, do którego wlać resztę mleka, rozpuszczone i ostudzone masło.Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko i na koniec wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić na jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie.[Twaróg rozetrzeć w naczyniu widelcem, dodać żółtka i cukier i wymieszać].Zwinąć w rogal. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Rogaliki piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
ale smakowite:)
OdpowiedzUsuńPychota, ;-D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis! Na pewno chętnie wypróbuję go w domu i zrobię takie rogaliki :)
OdpowiedzUsuń