Ciasteczka kakaowe

Ciasteczka kakaowe wykonane przy użyciu tłuczka do ziemniaków, sitko do krojenia warzyw w kostkę i do krojenia jabłek.Prosto, szybko i smacznie.
  • 50 dkg mąki
  • 25 dkg miękkiego masła
  • 20 dkg cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki oleju 
Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać cukier puder i utrzeć razem. Dalej miksując dodawać kolejno żółtka,olej, śmietanę wymieszaną z sodą, kakao i sól. Całość utrzeć na gładką masę. Dodać  mąkę, zagnieść i uformować ciasto. Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczać kuleczki tłuczkiem do mięsa, sitkiem do krojenia jabłek i warzyw.Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 12-15 minut.


Komentarze