Składniki na około 15 drożdżówek:
- 550 g mąki pszennej
- 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
- 30 - 45 g roztopionego masła
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- dowolne nadzienie [ u mnie dżem wiśniowy]
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- 120 g mąki pszennej
- 4 czubate łyżki cukru
- 60 g masła, miękkiego lub roztopionego
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części (około 65 g na każdą bułeczkę), formować bułeczki - spłaszczać, nakładać nadzienie i dokładnie zlepiać.
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 40 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką.Wszystkie składniki kruszonki umieścić w naczyniu i wyrobić między palcami w celu otrzymania kruszonki.Piec w temperaturze 180ºC przez około 22 minuty. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 40 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką.Wszystkie składniki kruszonki umieścić w naczyniu i wyrobić między palcami w celu otrzymania kruszonki.Piec w temperaturze 180ºC przez około 22 minuty. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Aż ślinka cieknie ;-D
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie bułeczki
OdpowiedzUsuń