Przejdź do głównej zawartości
Bułeczki z dżemem i kruszonką
I znów bułeczki drożdżowe,ze swoim dżemem z wiśni, pycha.Nadzienie oczywiście może być inne, dżem, marmolada, budyń itd.
- 500 g mąki
- około 250 ml mleka
- 60 g margaryny
- 40 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
Mleko podgrzać,dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, jajko. Margarynę podgrzać na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodać do mąki i dokładnie wymieszać . Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski na stolnicę, rozwałkować i wycinać kółka.Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Za pomocą szklaneczki w każdym wyrośniętym placuszku zrobić dołki na nadzienie.Dołeczek posypać bułką tartą, włożyć masę dżem wiśniowy,boki bułek posmarować białkiem .Wierzch posypać kruszonką. Bułki piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
idealne bułeczki
OdpowiedzUsuńDomowe drożdżowe bułeczki z owocami smakują jak żadne inne!
OdpowiedzUsuńJuż widzę moje dzieci jak wyjadają sam dżem ze środka haha :)
OdpowiedzUsuń